Vluchtverslagen IFC's

Noord-Brabant Noord - Perpignan

Frank Zwiers - winnaar Perpignan Brabantse Superleague
Frank Zwiers - winnaar Perpignan Brabantse Superleague

Verslag Perpignan 3 aug. 2019 van Noord – Brabant Noord.

Perpignan is een prachtige afsluiter van dit internationale seizoen geworden. Schitterende omstandigheden hebben voor een mooie spreiding van de prijzen gezorgd. Zo’n beetje alle concoursen zijn dit seizoen met vertraging van één of twee dagen van start gegaan. De weersomstandigheden waren dan ook minder stabiel dan vorig seizoen, maar we kunnen wel vaststellen dat er weinig verliezen geleden zijn en dat de wedstrijden zo’n beetje allemaal redelijk regelmatig verlopen zijn.

 

Dan blijft de vraag over waarom de ene kooi vorig seizoen succesvol was en dit seizoen matig of slecht, andersom komt natuurlijk ook voor. Gaat het al jaren niet zoals het zou moeten? Dan zijn er heel veel vragen die u voor uzelf kunt beantwoorden. Komt dat door de (andere) weersomstandigheden? Uw kooi die voor dit seizoen minder geschikt is dan voor het vorige? Hebben de duiven vorig seizoen téveel moeten geven en komen ze nu te kort? Worden de beste duiven te oud, zijn ze te diep gegaan? Hebben ze afgelopen herfst en winter goed geruid? Heeft u iets aan uw systeem veranderd om nog beter te presteren? Een ander spelsysteem misschien, andere koppeldatum? Toch nog maar een kuurtje of ander wondermiddel gegeven terwijl ze er goed uitzagen, omdat u géén tijd had om even langs een goede duivendoc te gaan? Toppers kwijt, verkocht of stilgezet? Bent u zelf scherp genoeg geweest na het vorige succesvolle seizoen? Zijn die kwekers in uw ren wel echt zo goed als hun stamboom u beloofd heeft? Allemaal vragen die u de komende tijd op uw gemak kunt analyseren en beantwoorden en dan op naar het volgende (succesvolle) seizoen.

 

Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit voorgehouden wat duivensport inhoudt: héél veel teleurstellingen en tegenslagen, daarna weer stug doorgaan, nieuwe hoop en het succes gaat (terug)komen!!

 

Ook in Noord-Brabant Noord werden er een prachtig aantal duiven ingezet voor Perpignan. Liefst 145 stuks, samengebracht door 21 liefhebbers.

 

Frank Zwiers uit Terheijden schoot voor de derde keer dit seizoen de hoofdvogel af. Hij zette weer een prachtige serie neer met 1-4-8 en 25 (10 mee). Frank liet vorig seizoen al flitsen van zuivere klasse zien en hij zet dat in dit seizoen gewoon voort. Een tweede en derde nationaal op Perpignan en Agen zijn, denk ik, een voorbode voor een eerste nationaal die eraan zit te komen. “Bernadette” is deze keer de nestduif op een jong van vijf dagen, die Frank weer een nationale kopprijs bezorgt. “Bernadette’ is een kleindochter van “Le Bernard” x kleindochter van de “Super 24” van Bert Saarloos.

 

De Gebroeders Holleman zijn ook weer uitgefeest ná hun eerste nationaal van Agen. Na een paar wat tegenvallende resultaten zaten ze er nu weer knap bij met 3-6-7 en 34 (10 mee).

 

Er zijn meerdere liefhebbers in den lande, die gaan voor de titel Mr. Perpignan. Ik ken er ook eentje die aanspraak maakt op die titel: Cor de Heijde. Al vele jaren maakt Cor super uitslagen op deze vlucht. Na een overweldigend begin dit seizoen heeft Cor ook effe wat gas terug moeten nemen, maar nu op deze Perpignan laat hij voor de zoveelste keer zien dat zijn duiven met zulk weer en op zulke afstanden nog steeds out standing zijn. 5-11-12-14-17-28 en 35 (12 mee).

 

Noord-Brabant Noord heeft een geweldig seizoen achter de rug. Heel veel nationale kopprijzen (o.a. 13 vazen) zijn er verdiend in ons centrum. De sfeer in Werkendam, de concurrentie en onderlinge strijd zal zeker bijdragen aan dit succes. Op naar volgend jaar.

 

De gebruikelijke BBQ afsluiter werd op zaterdag gehouden. Door het late afsluiten van Bergerac en de nationale Vierzon, die pas laat in de middag kwam, moesten een aantal inkorvers in Werkendam verstek laten gaan op zaterdag. Geen nood, we hebben het op zondag ná het afslaan van Perpignan nog eens dunnetjes over gedaan.

 

De kampioenen van Noord-Brabant Noord zijn bekend:

 

Generaal kampioenen : 1. J.W. van Gils (derde jaar op rij) 2. Frank Zwiers 3. Cor de Heijde

 

Duifkampioenen : 1 en 2. Frank Zwiers 3. Cor de Heijde

 

Bij deze wil ik, Peter, Hans, Pleun, Gerrit, Ben, en Gertjan bedanken voor hun inzet voor inkorfcentrum Werkendam, ik bedoel Noord-Brabant Noord!

 

We gaan weer een winter tegemoet van huldigingen, feestavonden en bonnen verkopen, we zullen elkaar daar bij leven en welzijn zeker weer tegenkomen, tot dan…..

 

Zet ze alvast scherp voor volgend seizoen,

 

J.W. van Gils, Oosterhout.


IFC Hoogerheide - Perpignan

Mevr. Martha van Geel - winnares Perpignan IFC Hoogerheide
Mevr. Martha van Geel - winnares Perpignan IFC Hoogerheide

En dat is 'drie op een rij' voor Mevr. Martha van Geel

Perpignan, het slotoffensief van de ZLU voor wat betreft de internationale fondkalender, kende zoals te doen gebruikelijk in 2019, een dag uitstel eer dat het startschot zaterdag om 7.30 uur zou klinken.
Een kalme noordoostelijke wind moesten onze vliegers trotseren, pas boven België draaide deze naar het zuidoosten. Geen wolkje aan de lucht, de duiven konden onbelemmerd de weg naar huis inzetten. Gezien de draaiende wind op het laatste stuk zou de overvlucht genadeloos hard uithalen, so be it!
Gaat de internationale overwinning naar John Debaene uit Knesselare met een duif die dankbaar gebruik heeft gemaakt van de nachtelijke uren, de nationale zege is weggelegd voor het gekende Limburgse fondhok Beckers-Willems uit Sittard. Ook deze liefhebber had een straatlengte voorsprong op nummer 2. De eerste duiven waren mooi verdeeld over het land, nadien moest het zuiden een buiging maken voor de overvlucht. We zullen maar zeggen: 'aan u de eer, van Narbonne was het andersom'.

 

Totdat plots de naam van Mevr. M. van Geel uit Nieuw-Vossemeer op de meldsite verscheen was de stil gekoesterde wens op het behalen van een vluchtzege in één keer vervlogen. De kersverse generaal kampioene van IFC Hoogerheide beet de spits af van een prachtige Perpignanvlucht. Haar "Memphisto", een bijnaam gegeven door de inkorvers van tafel 2, heerste in 2019 over de Brabantse Wal, met een 12e van Pau, een 2e van St. Vincent en nu een 1e van Perpignan. "Memphisto" veroverde hiermee tevens het duifkampioenschap van ons IFC. Voor zo'n crack kan je nooit diep genoeg buigen, het is prachtig als dergelijke duiven mede het gezicht van je inkorfcentrum bepalen. Martha had 29 duiven in de strijd geworpen en won hiermee de prijzen: 1 - 3 - 12 - 19 - 42 - 58 - 60 - 68. De laatste drie vluchten stond er geen maat op het spel van deze dame uit Nieuw-Vossemeer, het zij je gegund. Martha en Heinz, nogmaals proficiat en geniet maar lang na van dit fabelachtige ZLU-seizoen.
Op plaats 2 vinden we Ko van Dommelen uit St. Philipsland, helemaal terug van weggeweest. Winnaar van de Coupe d'Atlantique deelt ook mede de lakens uit als de duiven vanuit de oostenlijn thuis moeten komen. Op Perpignan had Ko 7 duiven ingekorfd, deze kwamen als raketten naar huis en wonnen de prijzen: 2 - 9 - 10 - 57, in één woord: geweldig!
André Havermans uit Oud-Vossemeer, dit jaar een nieuw gezicht op ons IFC, gaf gelijk zijn visitekaartje af met het winnen van de 4e prijs. Dat hij kwaliteit onder de pannen heeft bewijst zijn uitslag wel op deze mooie vlucht vanuit Perpignan, met 5 duiven mee wint hij: 4e - 15e - 23e prijs en dit is niet voor iedereen weggelegd.
Op plaats 5 staat Harry de Jong uit Nieuw-Vossemeer, de laatste weken is hij goed op dreef. Harry korfde 9 duiven in op Perpignan en won de prijzen: 5 - 44 - 66, van dit hok zal u in de toekomst nog genoeg gaan horen.

 

De grootverdieners op deze vlucht zijn dankzij vluchtsponsor Veilinghuis Toppigeons uit Oude Tonge: Ko van Dommelen 50,- euro en André Havermans en Piet de Jong ieder 25,- euro. Martha van Geel wint naast de bloemen een foto van "Memphisto" en een fles wijn, ook voor Harry de Jong een fles wijn van Drankenhandel Somers-Hendriks uit Hoogerheide. Een zak duivenvoer voor Cees van Heijst en de taart van Bakkerij Wilbrink gaat wederom naar de familie Maas uit Zundert.

 

Het ZLU-seizoen 2019 zit er weer op en is in een razend tempo aan mij voorbij gegaan. De kampioenen zijn bekend, deze gaan we huldigen tijdens onze mosselmaaltijd op 16 november 2019, noteer deze datum alvast op uw kalender. Zondag a.s vanaf 18.00 uur babbelen we nog even na op onze befaamde HARINGPARTY. Mannen (+vrouw), allemaal geweldig bedankt voor jullie deelname aan onze concoursen, hopelijk zijn we volgend jaar weer allemaal van de partij. Het gaat jullie goed.

 

Oudoe


NIC2021 Tilburg - Perpignan

Vluchtsponsor Christ van de Pol overhandigt de bloemen aan Gerard Schellekens
Vluchtsponsor Christ van de Pol overhandigt de bloemen aan Gerard Schellekens

Gerard Schellekens boekt glansrijke overwinning op Perpignan in NIC2021 Tilburg

Hoe mooi kan het zijn als er bij de vorige vlucht, Marseille, over je wordt geschreven dat je een goed jaar hebt maar nog zit te wachten op een uitschieter. Nog geen week later sluit je dan het seizoen af met een 7e NPO Bergerac en een 6e Nationaal Perpignan. Het overkwam Gerard Schellekens uit Riel. Insiders vertelden reeds dat hij nooit zoveel voor zijn duiven deed als dit jaar. Met veel doen bedoelde men dan regelmaat en ritme op de duiven houden. Veel invlieg vluchten laten maken en de mand de selectie laten doen. Zijn 15/705, inmiddels een draagt hij de naam “Max” speelt nu 10 op 10 in zijn loopbaan. Net voor het inkorven ontdekte Gerard wat luisjes op de duiven. Snel werd er deskundig advies ingewonnen wat hier aan te doen. Ivermectine was teveel risico dus moest er een minder vorm dodend product aan te pas komen. Dit werd bekomen bij Gerard Schalkwijk. Net voor het inkorven werd de duif behandeld en na het opmaken van de uitslag bleek dit totaal geen nadelig effect te hebben gehad. Reeds voor het 3e jaar speelt deze doffer 3 op 3. We hebben dus te maken met een super. Geklokt om 08.39 uur was dit goed voor de 1e prijs in NIC2021 Tilburg en de 6e Nationaal. Als we dan zien welke Nationale toppers nog meer voor Gerard het podium bezetten dan kan ik me voorstellen dat hij zich hier heerlijk bij thuis voelt. “Op de dag van inkorven mochten de doffers en duivinnen samen komen. Het ging hier om de Perpignan en Bergerac ploeg. De vaste duivin van “Max” was nog niet getoond maar al snel kroop een “vers” jaarling duivinnetje in de bak bij Max. Dit klikte zo goed dat het duivinneke hetzelfde weekend op Bergerac de 7e NPO vloog. Hoe mooi kan het zijn. Max zelf behaalde nu zijn 10e prijs op rij. In Tilburg goed voor: 1e-1e-2e-6e-8e-14e-15e-15e. Nationaal goed voor: 6e-61e-113e-168e-180e-185e-414e-539e-652e. Een ware klasse duif welke er niet veel zitten.

 

Ook de 2e podium plek in Tilburg werd ook bezet door Gerard en de 3e plaats is voor Mark van Riel uit Dongen die dit jaar zeker de weg omhoog heeft gevonden. Hij maakt deel uit, samen met Jack van Delft, van het sponsor comité en als je zoveel inzet toont voor de mede liefhebbers dan is het ook fijn om zelf vroege duiven te pakken. Ik zou zeggen prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

 

Afsluitend na dit ZLU seizoen werd er in Tilburg weer heerlijk genoten van de BBQ.

 

Rest mij alle mensen die meegewerkt en/of inzet hebben getoond enorm te bedanken voor het afgelopen seizoen.

 

Op de foto ziet u vluchtsponsor Christ van de Pol de bloemen overhandigen aan Gerard Schellekens.

 

Graag zie ik u op de huldigingen later dit jaar.

 

Met vriendelijke sportgroeten,

John Aarts


NIC2021 Tilburg - Narbonne

Mark van Riel overhandigt namens Aarts Beeld en Geluid de bloemen aan Peet Looye.
Mark van Riel overhandigt namens Aarts Beeld en Geluid de bloemen aan Peet Looye.

Peet Looye winnaar Narbonne NIC2021 Tilburg

De duiven werden reeds een week eerder ingekorfd maar konden vanwege het onstabiele weer niet eerder dan maandag gelost worden. Daar dit in de afgelopen jaren meer is voorgekomen was er dan ook totaal geen paniek dat de vlucht niet goed zou verlopen.

 

In Zeeland begonnen de eerste duiven iets na acht uur te vallen. Het gevolg is dat Brabantse liefhebbers dan ook onrustig worden want dan moeten ze hier ook kunnen vallen En jawel hoor om 21.11 uur komen plots recht uit de pijp 2 duiven aanvliegen bij Peet Looye in Veldhoven. Eentje ervan vlieg door en de andere draait nog 4 rondjes voordat hij op de klep valt. Goed voor de 1e prijs in Tilburg en Nationaal een eervolle 21e plaats. Bam die ZLU vaas is binnen denkt Peet. Deze weduwnaar doffer, een laat jong van 2017, is afgelopen jaar niet gespeelt. Dit jaar heeft hij wel alle invliegvluchten gehad en is ingevlogen tot een week voor Agen ZLU. Peet starte het jaar met 23 weduwnaars en heeft er nu nog 22 over dus weinig verliezen. Het viel hem al op dat de duiven dit jaar super goed naar huis kwamen van de voorbereiding. Het was dan ook wachten op deze knal prestatie. De duiven trainen 2 x per dag met open hok voor een periode van 2 uur. Ze mogen zelf weten of ze dan wel of niet vliegen, stress wordt hier vermeden. Het soort waar Peet mee speelt is overwegend van zijn goede vriend Jos Martens uit Stein. Vooral veel nazaten van "Der Sjef" kom je in Veldhoven tegen. De voeding is hier eenvoudig: gewoon "volle Bak" Medisch wordt alles onder controle gehouden door regelmatig in het seizoen een pilletje tegen het geel en de koppen op te steken. De kwekers krijgen geen medicijnen, deze leveren prachtige jongen af en dan is behandelen zeker niet nodig. Peet geniet van je overwinning.

 

Op plaats 2 en ook plaats 3 vinden we de overwinnaar van St. Vincent ZLU vorige week. Nameijke B. Jansen en Co uit Bavel. Fran krijgt ze goed naar huis op het moment. Hij draaide 's avonds om 22.06 uur en de volgende ochtend om 06.20 uur. Geweldig goed daar.

 

De duiven zijn inmiddels weer onderweg naar Perpignan en ik wens alle deelnemers veel succes toe.

 

Op de foto overhandigd Mark van Riel namens vluchtsponsor Aarts Beeld en Geluid de bloemen aan Peet Looye.


IFC Hoogerheide - Narbonne

Martha van Geel - winnares Narbonne Brabantse Superleague
Martha van Geel - winnares Narbonne Brabantse Superleague

Martha van Geel 'the lady in bonus' op Narbonne

Na drie dagen uitstel werden de duiven op maandag om 7.15 uur gelost van Narbonne. Gestart met een lichte tegenwind die nog onder Parijs naar het zuidoosten draaide; de kustlijn bleek duidelijk in het voordeel te zijn, vanaf de noordzijde van Bretagne tot aan de Zuidhollandse kust aan toe. Dankzij het fraaie weer arriveerden de duiven kop aan staart in onze zuiderlijke buurlanden. De eerste Nederlandse melding kwam om 20.15 uur, zoals verwacht uit Zeeuws Vlaanderen, bij de gekende fondmelker E. Ulijn uit Waterlandkerkje, die al snel werd overklast door een jaarling van A. Maljaars uit Zoutelande. Echter, de zegebloemen waren voor Hugo Batenburg-van de Merwe uit Klaaswaal die op een afstand van 963 km om 20.49 uur klokte en dit was goed voor 1183 mpm, niemand in Nederland wist Hugo nog van zijn nationale zege te houden. Met 24 duiven mee wist Hugo Batenburg weer een prachtige uitslag weg te zetten, ik wens hem namens IFC Hoogerheide alle felicitaties toe met het behalen van deze schitterende nationale zege vanaf Narbonne.

 

Op ons IFC Hoogerheide mocht ondergetekende de vroegste duif in tijd klokken om 20.59 uur, maar op de voorvlucht houdt je altijd rekening met de overvlucht. En terecht.......Mevr. Martha van Geel uit Nieuw-Vossemeer klokte om 21.13 uur en Comb. de Pijper klokte om 20.15 uur, goed voor goud en zilver op ons inkorfcentrum tegen 198 duiven.
Martha van Geel, de killer van Marseille, heeft haar daden voortgezet op deze editie van Narbonne, ze klokte 's avonds maar liefst 4 duiven en in totaal 10 prijzen van de 15 ingekorfde duiven. Kijk maar eens mee: 1 - 4 - 6 - 8 - 24 - 26 - 39 - 51 - 60 - 66, een uitslag waar je kippenvel van krijgt.
Combinatie de Pijper uit Hoeven hadden 16 jaarlingen ingekorfd en dat het daar wel snor mee zat getuigt hun uitslag wel, eentje om U tegen te zeggen: 2 - 17 - 19 - 22 - 23 - 27 - 30 - 34 - 53 - 65. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Centrumleider Philip Geerdink had 4 oude duiven mee en klokte er 's avonds 3 van de 4, van zijn strafexpeditie van 5 jaarlingen had hij  er om 9.10 uur 4 van de 5 thuis, slechts eentje zat er hiervan goed in de uitslag, beoordeelt u zelf maar: 3 - 10 - 16 - 25.
Ko van Dommelen uit St. Philipsland had 8 jaarlingen aan Narbonne toevertrouwd en was blij met het uitstel tot het goede weer zijn rentree maakte. Hij klokte zijn 2e getekende 's avonds om 21.33 uur en wint hiermee de 5e prijs op ons IFC, zijn tweede duif wint prijs 18 en werd de volgende morgen al om 6.28 uur geklokt.

 

Vluchtsponsor café-zaal De Boulevard zorgde ervoor dat Philip Geerdink winnaar is geworden van 50,- euro, Gebr. Maas & Zn en Piet de Jong winnen ieder 25,- euro. De dinerbon van bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide is voor Joop Toetenel uit Tholen. De bloemen, de duivenfoto, een fles wijn en de taart gaan naar Mevr. Martha van Geel, de tweede fles wijn gaat naar Ko van Dommelen en de zak duivenvoer is voor Philip Geerdink.

 

Een schitterend slot voor Perpignan, 240 duiven ingekorfd.

 

Inmiddels zijn de nationale cijfers ook bekend en hebben de vrienden van de ZLU nog een keer stevig ingemand bij hun IFC's. De laatste keer voor 2019, we hebben er lang naar uitgekeken, maar voor je het weet zitten we alweer aan de inkorftafel van Perpignan tevreden vooruit te kijken met de 240 duiven in gedachte, samengebracht door 33 deelnemers. Volgende week kunnen we gaan beginnen met de herstelwerkzaamheden aan de vliegploeg, maar dat is latere zorg. Nu eerst de duiven van Perpignan thuis en het liefst op tijd.

 

Vluchtsponsor is veilinghuis Toppigeons uit Oude-Tonge, de dinerbon komt van restaurant de Branding uit Yerseke. We hebben weer twee flessen wijn, een bos bloemen, een duivenfoto, een zak duivenvoer en een overheerlijke taart voor de laatste prijs.

 

Mannen en vrouw, allemaal hartstikke veel succes op de laatste ZLU-vlucht van 2019, dat ik jullie allemaal mag lezen op teletekst. Tot volgende week op de HARINGPARTY.

 

Oudoe


Noord-Brabant Noord - Narbonne

Jan Kleppers - winnaar Narbonne Noord-Brabant Noord
Jan Kleppers - winnaar Narbonne Noord-Brabant Noord

Verslag Narbonne 29 juli 2019 Noord – Brabant Noord.

Wederom moest er uitgesteld worden ivm de weersomstandigheden in Zuid-Oost Frankrijk. Na drie dagen uitstel kon er dan uiteindelijk verantwoord gelost worden op maandag 29 juli 19 om 7.15 uur.

Alles wees op een mooi verloop van deze Narbonne, een kalm zuid – oosten windje, later draaiend naar het Zuidwesten en milde temperaturen waren de indicatoren voor dit optimisme . Iedereen was er van overtuigd dat er nogal wat duiven op dezelfde dag thuis zouden kunnen komen. Uiteindelijk is dat ook zo uitgekomen. Met snelheden van rond de 1150 m werden er in Limburg, Zeeland , Zuid Holland en West Brabant vanaf 20.15 uur redelijk wat duiven aangemeld. Ongeveer 140 duiven tot aan de neutralisatie. Het vreemde van de zaak was dat er in Oost - en Midden – Brabant praktisch geen duif door kwam. Gezien de behaalde snelheden elders hadden er ruim voor donker ook in deze regio’s een aantal duiven zich moeten melden. Dat bleef erg lang uit en ondanks de prachtige avond op deze maandag hadden de meeste melkers in Oost- en Midden Brabant de moed inmiddels al opgegeven om nog een duif door te krijgen op de eerste vluchtdag. Maar zie, tijdens het invallen van de duisternis zo net na 22.00 uur hebben enkele dapperen toch nog de thuishaven bereikt. Een zestal in Midden –Brabant en slechts eentje in Oost-Brabant. Links Limburg, rechts Zeeland, daar overal volop duiven doorgekomen en in het midden…..niks(nauwelijks), zegt U het maar !!

 

Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit voorgehouden dat je het verloop van een concours vóóraf nog zoveel kunt voorspellen, maar uiteindelijk weet je ná afloop pas hoe het werkelijk was.

 

Weer, wind, zicht en afstand kun je ná lossing samenvoegen tot een verwachting. Maar hoe dikwijls staan wij met zijn allen niet voor verassingen? Vroege duiven in een totaal niet verwachtte hoek van het land. Een verloop wat soms totaal niet strookt met de verwachtingen enz. Zou het dan toch waar zijn dat je overal vroeg kunt vliegen, zelfs als alle weersinvloeden en afstand ogenschijnlijk tegen jou zijn op dat moment ?

 

Net zoals in bijna alle andere inkorfcentra van de ZLU, waren er ook voor deze Narbonne, net als op alle internationale concoursen dit jaar, méér duiven ingekorfd als vorig jaar.

 

In Noord-Brabant Noord werden er door 22 liefhebbers 135 duiven uitgestuurd voor hun laatste opdracht dit seizoen.

 

Ook Jan Kleppers in Spijk had de moed inmiddels opgegeven. Vol optimisme had ook hij plaats genomen zo tegen 19.30 uur in zijn prachtige tuin op deze maandagavond. Maar toen de aanmeldingen uitbleven ging hij rond 22.00 uur zijn zetel binnen opzoeken. Alweer een tegenvaller, moet hij gedacht hebben. Jan heeft al vele jaren duiven en hij heeft meer als een gemiddelde liefhebber op alle onderdelen van de sport uitgeblonken. Maar met het verstrijken van de jaren en ook zijn verloren wilde haren is hij vier jaar geleden overgestapt naar de ZLU vluchten. Jan wilde méér tijd om op vakanties te gaan en niet meer 5 maanden lang elke week duiven, duiven, duiven. Hij heeft op dat moment behoorlijk geïnvesteerd in het beste van het beste. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het met Jan zijn aspiraties op de ZLU maar niet wilde vlotten(uitschieters daargelaten). Jan was niet ten einde raad, maar begon wel te twijfelen aan zichzelf, zijn aangeschafte duiven, zijn hok en zijn systeem. Ook dit lopende seizoen wilde het maar niet beteren. Na de afgelopen St.Vincent kreeg hij zijn duiven veel te laat helemaal afgevlogen thuis. Hij is toen ten rade gegaan bij een erkende duivendokter en die heeft toen serieuze problemen met de gezondheid van zijn duiven vastgesteld. Enkele weken rust en een GEPASTE kuur zouden daarna verbetering moeten brengen.

 

Even terug bij waar we gebleven waren: Jan zat maandagavond nog maar enkele minuten in zijn zetel of op de app meldde Frank Zwiers om 22.00 uur de eerste duif in ons centrum. Frank draaide weer een prachtige serie 2-4-7-10 en 19) Kort daarop gevolgd door een melding van J.W. van Gils om 22.16 uur. Jan Kleppers veerde toen rechtop in zijn luie zetel, want hoewel ruim 30 km verder wonende kreeg hij toch weer hoop, en jawel om 22.13 uur meld er zich een duivin bij Jan. Een prachtige eerste plaats in ons inkorf - centrum was zijn deel. De andere morgen heeft Jan ook al vlug 3 andere duiven gedraad. De nestduif van Jan zat op eitjes en is een kruising tussen een doffer van Kees Hanegraaf uit Hank x Jan Ernest.

 

Mogelijk/waarschijnlijk is het lek nu boven daarin Spijk en kan de toekomst met vertrouwen tegemoet gezien worden.

 

Ik kan eigenlijk niet genoeg benadrukken (na dit voorbeeld) van hoe belangrijk het is om bij problemen met je duiven niet zelf te gaan liggen kuren en rommelen, maar ga naar een erkende duivendokter en blijf zoveel mogelijk met rommel van je duiven af !

 

De laatste duiven van dit internationale seizoen zijn onderweg naar Perpignan. Allemaal succes gewenst. Dat het een mooi regelmatig concours mag worden.

 

Oosterhout, J.W. van Gils.


NIC2021 Tilburg - Marseille

Marno Lensvelt overhandigt namens Ronald van Vuren Coolwater & Coffee service de bloemen aan winnaar Fran Jansen.
Marno Lensvelt overhandigt namens Ronald van Vuren Coolwater & Coffee service de bloemen aan winnaar Fran Jansen.

Marseille prooi voor B. Jansen en Co uit Bavel in NIC2021 Tilburg

Pennen zijn jaarlijks al leeg geschreven als het over de oostelijk gelegen losplaats Marseille gaat. Natuurlijk is het zo dat zeker bij een westelijke wind men dan voordeel heeft in Limburg. Niet vreemd dat daar dan ook de 1e Nationaal valt maar zeker een grote prestatie is het als op de 16e plaats Nationaal Fran Jansen uit Bavel op de meldlijst komt. Geheel tegen de verwachting in dat Limburg alles oprolt en er dan toch een enkele duif in het Brabantse en Zeeuwse valt. Dat zijn dan echt de klasbakken die voor iets naar huis vliegen.

 

Bij B. Jansen en Co uit Bavel of beter genoemd Fran valt iets voor acht uur de 3-jarige nestdoffer welke ingezet was op eieren van elf dagen. Hij speelde voorgaande jaren wel wat prijsjes maar nog niet opvallend. Bij de inkorving van Marseille blonk deze doffer zo boven de rest uit dat hij het vertrouwen kreeg om als 1e getekende de mand in te gaan. Het is een inteelt product namelijk halfbroer x halfzus en dit uit de lijn van zijn Nadine. Een duif die als 11-jarige dit jaar nog naar Barcelona ging en hier ook weer een mooie prijs behaalde. Een duif die onvermoeibaar is en waar Fran een succesvolle inteelt voorzag. Ook zien we in de stamboom het oude soort van Fran terug en dan is vooral de lijn F. Peperstraten x J. Theelen x Cor de Heyde. Op Medisch gebied hier ook geen spannende verhalen. Echter wel “zuiver” de mand in en dat is natuurlijk vanzelfsprekend op deze lange vluchten. Gefeliciteerd met deze mooie 1e prijs in Tilburg en geniet in Limburg bij de uitreiking van de ZLU vaas.

 

Op de 2e en 3e plaats vinden we wederom onze fondman uit Riel te weten Gerard Schellekens. Hij is bezig aan een goed jaar en zit nog even te wachten op mogelijk een uitschieter en dat is hem natuurlijk van harte gegund.

 

Rond 07.00 uur op zondag sluit het concours. Ditmaal waren er 43 duiven ingezet door 11 liefhebbers waarvan er 5 op de uitslag stonden. Het zware seizoen begint zijn tol te eisen maar we krijgen nog 2 mooie vluchten.

 

Inmiddels zijn de duiven van de volgende vlucht Narbonne weer onderweg. We hopen allemaal weer op een verstandige lossing zodat de duiven een goede vlucht naar huis kunnen aanvangen.

 

Op de foto overhandigd Marno Lensvelt namens vluchtsponsor Ronald van Vuren Coolwater & Coffee service de bloemen aan winnaar Fran Jansen. 


IFC Hoogerheide - Marseille

Mevr. Martha van Geel - winnares Marseille IFC Hoogerheide
Mevr. Martha van Geel - winnares Marseille IFC Hoogerheide

Mevr. Martha van Geel ongenaakbaar op Marseille in Hoogerheide

De voorspelde onweerszones met slagregen, hagel en lokale storm op zaterdag heeft de inrichters van Marseille ertoe gebracht de duiven zo vroeg mogelijk op vrijdag te lossen. Om 6.35 uur klonk het startschot voor de ruim 10.000 Marseilleduiven, in de hoop alle narigheid voor te blijven. In Frankrijk en België vielen de duiven 's avonds als hagelslag uit de doos. In Nederland was het lange tijd Limburg boven, wat gezien de geografische ligging en de west-zuidwesten wind voor de hand lag. Wil Boonen uit Buggenum weet beslag te leggen op de plaatsen 1 en 3, wat op zich een prestatie van formaat is. Ons petje gaat dan ook diep af voor deze fantastische nationale overwinnaar. Het zilver wordt tegen al dat Limburgse geweld in veroverd door Jan Polder uit Middelharnis, hij heeft wat met Marseille, een losplaats die hem al heel wat roem heeft bezorgd.
In Limburg kunnen al enkele IFC's op vrijdagavond het concours sluiten, terwijl resterend Nederland de volgende morgen nog vele mooie prijzen in petto heeft. Het nationale concours zal op zaterdagmorgen ruimschoots voor het ontbijt gesloten kunnen worden op afstand van Hoogerheide.

 

Over Hoogerheide gesproken, bij dit IFC stonden 118 duiven in concours, waarvan 16 stuks van Mevr. Martha van Geel uit Nieuw-Vossemeer. Deze dame geeft haar opponenten duivenles, haar constante toonaangevende prestaties zorgen voor topposities in talrijke landelijke kampioenschappen. Martha en Heinz zijn op alle ZLU-concoursen in het snuitje van de uitslag te vinden. Nu van Marseille klokken ze vrijdagavond om: 20.33 - 20.57 - 21.07 - 21.09 - 21.18 en om 22.18 uur, de volgende morgen nog om 7.19 - 7.38 - 8.01 - 8.27 uur. Dit is goed voor de prijzen: 1 - 5 - 6 - 7 - 8 - 12 - 23 - 27 - 30 -33. Ik denk dat ik hier niets meer aan toe hoef te voegen!
De tweede plaats is voor Gebr. Maas & Zn uit Zundert, zij klokten hun Marseilleduif om 20.29.14 uur op een afstand van 913 km. Met 10 duiven mee winnen ze de prijzen: 2 - 9 - 34 - 38. Ook zij staan er alle vluchten van voren bij.
Het brons hangen we om bij Ko van Dommelen uit St. Philipsland, met 4 duiven mee heeft Ko aan de 24ste prijs twee mooie duiven in de uitslag staan. Harry de Jong , de kersverse winnaar van St. Vincent, laat zien dat zijn hokje goed in forme is. Hij is in de uitslag terug te vinden op de nummers: 4 - 19 - 39 en dat met slechts 4 duiven mee.

 

Vluchtsponsor op Marseille is drankenhandel Somers-Hendriks uit Hoogerheide, dankzij dit bedrijf wint Cees Suijkerbuijk 50,- euro en Jac. van Dijke en Philip Geerdink ieder 25,- euro. De dinerbon is voor Harry de Jong, de zak duivenvoer voor Comb. de Pijper, het boeket bloemen, de duivenfoto en twee flessen wijn voor overwinnaar Martha van Geel en de taart is deze keer voor Louis Koevoets uit Standdaarbuiten.

 

Wederom veel duiven voor Narbonne bij IFC Hoogerheide.

 

Met de schrik in de benen betrad ik gisteren het inkorflokaal, zouden we nu op Narbonne afgerekend worden op de vele verliezen die er links en rechts op de zware fondconcoursen zijn geleden? De liefhebbers druppelden binnen, de meesten met een mandje van 2 tot 3 duifjes. Toen op het eind van de avond de balans werd opgemaakt hadden we 198 duiven over de inkorfantenne gehaald. Uiteindelijk dus 16 duiven meer dan in 2018, samengebracht door 33 deelnemers, dus alsnog een gemiddelde van 6 duiven per liefhebber. Dat lijkt me een mooi gemiddelde om aan Narbonne deel te nemen.

 

Vluchtsponsor is Café-zaal De Boulevard, de dinerbon komt van bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide. Voorts hebben we de duivenfoto, een boeket bloemen, een zak duivenvoer, twee flessen wijn en de taart voor de hekkensluiter van bakker Leon Wilbrink.

 

Zondag 11 augustus a.s hebben we weer onze jaarlijkse HARINGPARTY, hiervoor kunt u zich opgeven bij onze secretaris Jan van Meer. Na Narbonne nog 1 vlucht te gaan, dan kunnen we weer een hele winter op een houtje bijten. Wil je winnen dan moet je NU spelen, allemaal veel succes komend weekend.

 

Oudoe

 

N.B. vergeet niet de IFC-app en/of mail in de gaten te houden, mogelijk wijken we af met het tijdstip van klokkenlichten.


Noord-Brabant Noord - Marseille

Jan van Gils - winnaar Marseille Noord-Brabant Noord
Jan van Gils - winnaar Marseille Noord-Brabant Noord

Verslag Marseille 19 juli 19 van Noord-Brabant-Noord.

Marseille is de meest oostelijke losplaats in het ZLU programma en daarmee heeft Limburg een licht voordeel. Het zorgt er dan ook voor dat je je drie keer achter je oren krabt alvorens je duiven in te manden. Op voorhand sta je op Marseille met één nul achter ten opzichte van de liefhebbers uit de enigszins chauvinistische provincie. Ze denken dat het een kwestie van geduld is dat heel Holland Limburgs lult (Rowwan Hèze). Veel geduld hoefden we het afgelopen weekend niet te hebben. Toen in Frankrijk omstreeks half vier de eerste duif aangemeld werd, kon je nagaan dat er duiven zouden doorkomen. Niet alleen de afstand maar vooral het weer bepaalt het verloop van een vlucht.

 

Op de maandag voorafgaande aan Marseille zijn 15 liefhebbers naar het inkorfcentrum van Werkendam afgereisd. Samen zijn ze voor 59 ingekorfde duiven. Op vrijdagochtend om vijf over half zeven worden ruim tienduizend duiven het luchtruim ingestuurd om de weg naar huis te vinden.

 

De eerste duif van inkorfcentrum Noord-Brabant- Noord wordt op de dag van lossing ’s avonds om twee minuten voor acht in Oosterhout afgevlagd. Onlangs waren er woorden van een Oosterhouts wijsgeer te lezen… bloemen liggen op de meet.

 

De wijzen komen uit het Oosten

 

Naar het schijnt is er een Oosterhouts Wijsgeer. Voor dit verslag moest ik vanuit Breda koers naar het Oosten zetten, nl. naar Oost-erhout. Op mijn weg naar de winnaar van Marseille van ons inkorfcentrum bekroop me het gevoel dat ik verkeerd reed. Soms heb je als reiziger, wellicht geldt dit ook voor postduiven, bakens nodig. Zo reed ik langs snackbar ‘Het Oosten’ en meteen wist ik dat ik in de goede richting reed. Jan van Gils is de man die gewoonlijk het verslag van de winnaar en de vlucht schrijft. Deze man, in de volksmond J.W.,lijkt naast een héél goede liefhebber ook de boodschapper van een Heldere Bron te zijn. Zo geeft hij aan al zijn vluchtverslagen telkens teksten van een Oosterhouts Wijsgeer mee. Soms ga je het bijna denken: “Zou Jan van Gils zelf de Oosterhouts Wijsgeer zijn?”

 

Mocht dit zo zijn, dan zou je het met feiten moeten kunnen ondersteunen. Een stelling die men hierbij zou kunnen hanteren is de vraag of wijsgeren bijzondere namen aan prijsduiven meegeven. De namen ‘Bella Hélène’ of ‘Lieve Saar’ (3de duifkampioen en 10de duifkampioen Brabantse Superleague 2017), beiden zijn duiven van J.W., klinken wel bijzonder mooi, maar daartegenover staan andere namen van andere liefhebbers zoals Aurora, Kleine Jade, etc. Met andere woorden, whats’s in a name en daarmee zegt de benaming niets over de kwaliteit van de duif, laat staan over het wel/niet zijn van wijsgeer. Dit erkennen, je niet blind staren op namen, afstamming, etc. , daar kan Jan zich in vinden. Het zijn de vaste lijnen op je eigen hok die je moet koesteren. Deze bewezen familielijnen zorgen voor een kwalitatieve basis. Bij Jan is deze basis al jaren gelegd. Oorspronkelijk bestaat zijn stam uit duiven van zijn eigen goede dagfond soort met duiven van Herman Calon. Inmiddels gewoon een eigen stam, en wat voor één. In 2017 werd Jan kampioen van de Brabantse Superleague. In 2018 werd Jan kampioen van de F.B.Z. en in 2019 doet Jan op alle fronten weer mee voor de kampioenschappen. Je moet toch wel verstand van duiven hebben om dit jaar in, jaar uit neer te zetten. Daarnaast, je moet ook over de kwaliteit duiven kunnen beschikken. Bij Jan lijkt dit samen te vallen.

 

Een tweede stelling die zou kunnen aantonen of we hier met de Wijsgeer uit Oosterhout te maken hebben is kennis van lossingen en/of het melden van de duiven. Opvallend aan dit gegeven is dat het voor Jan zelf wel uitmaakt. Hij laat dan bijvoorbeeld van zich horen via WhatsApp. Maar voor zijn duiven…of de vlucht nu een dag wordt uitgesteld, of de meldlijst van de ZLU wel of niet werkt, zijn duiven vallen al een héél seizoen hard. Op Pau, Agen jaarlingen, Barcelona of St. Vincent, iedere keer pakt Jan vroege duiven. Afgelopen weekend was het weer raak, 13 Nationaal Marseille en vervolgens kwam daar in de vroege ochtend nog een ‘ploegentijdrit-peloton’ achterop. Drie duiven in amper vijf minuten. Eerder was de 14-582 van St. Vincent te laat thuis gekomen om het papier te raken. Afgelopen weekend was ze goed voor prijs 7 in haar carrière, voor het eerst op de dag van lossing gedraaid en al zes maal bij de eerste tien. Jan draait vier van de vijf duiven op Marseille. Vier duiven die slim genoeg zijn om vlot thuis te komen vanuit het ‘Oosten’.

 

Op de provisorische latrine, welke alleen op de dag van thuiskomst is ingericht aan de Zandheuvel, hangt denkbeeldig een niet zichtbaar tegeltje met de wijze woorden ‘Oost, West, Thuis Best’ In het weekend kan je de klep geen moment uit het oog verliezen want de duiven van Jan willen maar één ding: snel thuis komen.

 

Tijdens het bezoek aan de winnaar van Marseille ben ik zeker wijzer geworden. Jan is een liefhebber met een eigen visie. Hij houdt de duivensport basic en weet daarbij wat hij wel moet doen, maar ook wat niet te doen. Geen onzekerheden, geen uitstapjes naar andere systemen, medicatie e.d., maar een rotsvast vertrouwen in de eigen opgebouwde lijn.

 

Gerard van der Matte draaide in de avond om 21:34 een knappe duif en speelt hiermee 2de in Werkendam. Ron Krijgsman heeft tot nu toe, met iedere vlucht een paar duifjes mee geen hoed op, petje af dus, wederom 50% prijs en onze meldpost Peter van Essen 66,66% prijs.

 

De laatste loodjes…..succes met het klaarstomen van de duifjes voor de laatste vlucht. Gezien de weersverwachting zou je in het tweede deel van deze week het klaarstomen bijna letterlijk kunnen nemen. Vanavond inkorven Narbonne, nog even en we kunnen onze wonden likken en hier en daar kan er gevierd worden.

 

Breda, 22 juli 2019 Huub van den Boom


Noord-Brabant Noord - St. Vincent

Frank Zwiers - winnaar St. Vincent Noord-Brabant Noord
Frank Zwiers - winnaar St. Vincent Noord-Brabant Noord

Verslag St.Vincent 13 juli 19 van Noord-Brabant-Noord.

Het gaat snel, de vijfde vlucht is inmiddels alweer achter de rug. Iedereen is een heel jaar aan de slag om naar het hoogtepunt van hun sportbeleving toe te werken en in 6 weken tijd is het weer gepiept en kunnen we van voor af aan gaan beginnen. Nog drie weekenden en het is weer over. Zeker voor wie ook de middag-lossingen erbij doet, is het een enorme belasting en een zeer drukke tijd. Inkorven op maandag en dinsdag, de thuisblijvers nog inkorven op kortere vluchtjes. Dikwijls bij uitstel van één van de twee vluchten in zo’n weekend, twee hele dagen in de tuin staan wachten en gaten in de hemel staan kijken. Afslaan op verschillende plaatsen en tussendoor de rest weer laten trainen en plannen voor de volgende vluchten, jongen en eitjes verleggen enz. Het zou denk ik, voor veel marathon liefhebbers fijn zijn als er ooit een gezamenlijk programma gaat komen van ZLU en NPO en dat er een aantal vluchten samen gaan vallen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat dit er ooit van gaat komen. En dan praat ik nog niet over de aantallen duiven die je moet hebben om alles bij te kunnen houden en om je duiven voldoende rust te kunnen geven en dan toch met een paar kanshebbers aan de start te komen.

 

Ook St.Vincent had weer één dag vertraging (en wéér overbodig!). De duiven werden op zaterdag om 7.15 uur in vrijheid gesteld. Een kalm zuid oosten windje dat spoedig naar het noorden draaide en temperaturen die aangenaam waren, gaven uitzicht op een strakke en mooie prijskamp. De meldingen in Frankrijk op vrijdagavond gaven aan dat St. Vincent een snel verloop zou gaan krijgen en er werden ruim 130 Franse duiven aangemeld. Dat de 15 Belgische duiven die op vrijdag doorkwamen niet meer aan de Franse snelheden konden komen, gaf al aan dat het vrij pittig was. Iedereen was er van overtuigd dat er in Nederland vroeg duiven zouden zijn en dat klopte ook precies. Er werden kort rondom het einde van de neutralisatie 4 duiven aangemeld in Nederland, wat uiteindelijk ook de twee snelste van Europa opleverde. Maar ik denk dat veel liefhebbers toch ernstig begonnen te twijfelen aan de melding-sites toen het daarna ruim een uur stil bleef op deze sites. Toen bleek dat alles keurig werkte, gaf dit gat van een uur al aan dat er onderweg toch andere problemen zijn geweest voor onze terugkerende duiven. De noordenwind kan onmogelijk het grootste probleem geweest zijn. Het is waarschijnlijker, dat de af en toe dikke bewolking met motregen onze duiven heeft vertraagd. Want uiteindelijk heeft het concours in mijn ogen veel te lang opengestaan en zal het pas laat in de middag sluiten.

 

In Noord-Brabant Noord waren er door 14 deelnemers 68 duiven op reis gestuurd.

Frank Zwiers uit Terheijden gaf weer eens les. Hij klokte kort achter elkaar twee duiven die niet alleen 1 en 2 in ons inkorfcentrum spelen maar nationaal als 11de en 14de afgevlagd werden. Frank is nog niet helemaal op sterkte na zijn verhuizing en hij zoekt zijn vluchten uit, maar dan is het ook meestal bingo. Het is bijzonder knap van hem om telkens nationaal zulke lamvroege duiven te draaien. Frank’s systeem is vrij helder: heel veel kilometers maken, nestspel op bijna alle standen, volle bak, vroeg in de morgen trainen en voor de belangrijke vluchten een aantal extra lapvluchten, die Frank meestal vóór dag en dauw uitvoert. De bovengenoemde zaken kunnen in principe door elke liefhebber gekopieerd worden, mits men dat op kan brengen, men het er voor overheeft en er voor in de gelegenheid is. Maar dat het systeem klopt bij Frank moge duidelijk zijn. Dat laatste zetje dat Frank telkens kopduiven bezorgt zal ongetwijfeld het gevolg zijn van zijn opofferingen, maar de belangrijkste factor voor zijn nationale kopduiven zijn volgens mij toch echt de klasse -duiven die hij op zijn kooi heeft!

 

Of dacht u dat men met eksters en zo’n systeem dat Frank volgt dergelijke uitslagen kan maken ? Wat dacht u van “Aurora” die nu de 1ste in Noord Brabant Noord speelt, vorig jaar als jaarling speelde ze de 6de nationaal Agen ZLU. Dit seizoen opende “Aurora” met de 5de in de afdeling van de nationale St.Vincent en dan nu de 11de nationaal St.Vincent ZLU. Lust u nog peultjes?

 

“Aurora” is geboren uit een doffer van Cor de Heijde (door ruiling verkregen) x een dochter van Frank zijn basiskweker “Golden Future”.

 

Cor de Heijde zelf speelde de 3de prijs in ons inkorfcentrum (15de nationaal) en dit ná afgelopen zaterdag ook de 1ste prijs gewonnen te hebben in de afdeling van de nationale DAX.

 

J.W. van Gils zat er ook weer knap bij met nummer 3-4 en 12. Dit waren ook weer 2 dikke top honderd noteringen nationaal.

 

De teller staat nu op 11 ZLU vazen in Noord-Brabant-Noord. En of je die dingen nu mooi vindt of niet, het zegt wel iets over de prestaties die er in Noord-Brabant Noord geleverd worden op dit moment.

 

Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit voorgehouden dat de bloemen op de meet liggen. Zorg er voor dat je net voor de streep niet lek rijdt. Nog even twee weken op de tanden bijten en de touwtjes nog niet laten vieren en uitbollen, want dan word je nog net voor de streep teruggepakt.

 

Zet ze scherp voor Narbonne,

 

Oosterhout, J.W. van Gils.


NIC2021 Tilburg - St. Vincent

Rene van der Velden (winnaar St. Vincent NIC Tilburg) en Gerard Schellekens (winnaar sponsor competitie).
Rene van der Velden (winnaar St. Vincent NIC Tilburg) en Gerard Schellekens (winnaar sponsor competitie).

Droomstart Rene van der Velden uit Kaatsheuvel op St. Vincent NIC2021 Tilburg

We schrijven 2017, Rene van der Velden uit Kaatsheuvel, de op dat moment zeer succesvolle programmaspeler, besluit zich toe te gaan leggen op de Marathon vluchten. Aankopen worden gedaan bij Tim Hage in Woerden en J. Vullers & Zn. in Roggel. Met deze duiven besluit hij het grote werk te gaan aanpakken. Als jonge duif wordt alles op de natour vluchten ingespeeld en als jaarling alle invliegvluchten inclusief 2 dagfondvluchten. Daarna mogen ze uitgroeien en als 2-jarige worden ze weer goed ingespeeld en eindigt het invliegen op Issoudun de 1e dagfondvlucht. Vervolgens mogen ze op nest deelnemen aan 1 marathon vlucht en dat kan een ochtend- of middag lossing zijn.

 

Zo ook werden er 4 stuks gezet op St. Vincent ZLU waar in Tilburg 101 duiven door 18 liefhebbers naar de in Zuid Frankrijk gelegen losplaats werden gestuurd. Rene volgde de aankomsten op de ZLU meldsite en daar werd duidelijk dat de vroege duiven mooi verspreid lagen in de breedte van Nederland. Dan weet je dat in Brabant men ook vroeg kan pakken. En jawel hoor om 08.23 uur valt er een duivin bij Rene van der Velden. De 1e in NIC2021 Tilburg en Nationaal de 7e plaats. Een geweldige droomstart als fondspeler want Rene behaald hier ook zijn 1e ZLU bokaal mee welke hier deze winter bij de ZLU viering in Kerkrade mag ophalen. De Duivin welke Rene de eer toebrengt is van het soort van Tim Hage en werd op een stand van jongen van 8 dagen ingezet. Van deze Tim wordt ook het voersysteem gehanteerd en zeker niet onverdienstelijk. Daar Rene een druk baasje is wordt hij bij de verzorging van zijn duiven bijgestaan door Rens Ververs en Henk van Dongen welke bij hem in de buurt wonen en waar hij steun van krijgt. De winnende duivin wordt dit jaar niet meer gespeeld want hij is met zijn hok in opbouw en heeft net als bijna iedereen ook te maken gehad met vervelende verliezen op de vluchten en dan hebben we het nog niet over de roofvogel problematiek gezien Rene tegen het bos aan woont.

 

De 2e prijs is voor Gerard Schellekens uit Riel. Kwam dit keer met een ploeg van 28 stuks en speelt er 9 in de prijzen in Tilburg en dat is niet mis. De 3e prijs gaat naar Kaatsheuvel en wel naar de sympathieke Marno Lensvelt die er zo ook maar 2 van de 3 in de prijzen speelt met een mooi kopduif en daar is hij natuurlijk weer mooi tevreden mee.

 

Alle prijswinnaars gefeliciteerd en op naar de volgende vluchten.

 

Op de foto worden de bloemen overhandigd aan 1e prijswinaar Rene van der Velden en Gerard Schellekens als winnaar van de sponsor competitie. De Vluchtsponsor was Beens Dierenspeciaalzaak.


IFC Hoogerheide - St. Vincent

Harry de Jong - winnaar St. Vincent IFC Hoogerheide
Harry de Jong - winnaar St. Vincent IFC Hoogerheide

Harry de Jong oppermachtig in IFC Hoogerheide

Traditiegetrouw kreeg ook St. Vincent, wederom met een dag vertraging, om 7.15 uur het startsein tot lossen. Een kalme oost-noordoosten wind zorgde ervoor dat geen Nederlandse duif 's avonds de thuishave kon bereiken. Dit zou de kansen in de wedstrijd eenieder ten goede moeten komen, ware het niet dat de betrokken lucht en een buitje op zijn tijd de verschillen alleen maar zouden vergroten. Nationaal gaan de zegebloemen naar Ad Fortuin uit Strijen, die om 5.27 uur zijn St. Vincentduif klokte op een afstand van bijna 1000 km, ook internationaal kon niemand de gouden constatering van deze Zuidhollander evenaren. Ad twee nationale overwinningen in twee jaar tijd is duivensport op het allerhoogste niveau, proficiat met dit fantastische resultaat!

 

In ons IFC Hoogerheide hadden we precies 200 duiven in de strijd, samengebracht door 35 deelnemers. Met de wetenschap van de talrijke Franse + enkele Belgische meldingen op Pipa, de avond tevoren, kan ik er gevoegelijk van uit gaan dat we met minimaal  35 man het krieken van de dag hebben meegemaakt en ............ snel iets warms hebben aangedaan. De 2e vluchtdag ontwaakte nou niet bepaald in zomerse omstandigheden, zoals je dat in deze tijd van het jaar zou verwachten. Maar de 'game goes on' zoals ik dat in mijn beste Engels placht te zeggen.
Een enkele melding verschijnt op de ZLU-site totdat plots de naam van Harry de Jong uit Nieuw-Vossemeer verschijnt, hij heeft een duifje van St. Vincent geklokt om 7.40 uur op een afstand van 974 km en maakt 899 mpm. Harry's St. Vincentduifje blijkt in ons IFC schier onklopbaar en speelt bijna een uur los op nummer 2 en wint hiermee nationaal de 7e prijs. Het seizoen kent voor De Jong een wat grillig verloop, maar hij heeft inmiddels wel 2 ZLU-bokalen op zak en dat kunnen er maar weinig zeggen. De Van Dommelenduifjes van Harry de Jong deden het opperbest op deze St. Vincent en wonnen de prijzen: 1 - 7 - 13 - 29 - 44 (6 mee) en dat is een ouderwetse uitslag die we vaker van deze melker hebben gezien, Harry, doe zo voort, deze overwinning is alvast binnen.
Voor nummer 2 blijven we op Nieuw-Vossemeer en wel bij Martha van Geel, die haar "Memphisto" om 8.34 uur heeft gedraaid. De "665" kreeg deze merkwaardige naam (broer duivel) doordat de ploeg achter inkorftafel 2 zijn broer, de fameuze "666" van 2015, vorig seizoen reeds in "El Diablo" (de duivel) hadden omgedoopt. Martha kreeg haar duiven voortvarend van deze St. Vincent, met 10 duiven mee won ze: 2 - 11 - 27 - 49 - 57.
Het brons is voor Piet en moeder Joke de Jong uit De Heen, vaste klanten op het strijdtoneel, ze winnen nu de prijzen: 3 - 25 - 45 (9 mee).
Een van de absolute uitblinkers van deze ZLU-klassieker is Jan Severijnen uit Lepelstraat met drie jaarlingen mee wint hij 2 kopprijzen: de 4e en de 9e prijs! Zijn concurrentie gaf hij het nakijken.
Frans en José Belleter uit Nispen sluiten de rij van 5 en dat het met de forme op hun hok wel snor zit blijkt wel uit de verbluffende aankomsten, hij kreeg ze a.h.w. aan het spreekwoordelijke touwtje van St. Vincent, kijk maar eens mee: 5 - 15 - 17 - 20 - 33 - 34 - 55 (10 mee).

 

De vluchtsponsor van St. Vincent is Ronald Geerdink, dankzij zijn bijdrage winnen A. Teuns 50,- euro en Frans Belleter en Leon Roks ieder 25,- euro. De dinerbon van Het Raedthuys gaat naar Harry de Jong evenals een boeket bloemen en een fles wijn, de tweede fles wijn is voor Frans Belleter, de zak duivenvoer voor Piet de Jong en de taart is speciaal gebakken voor J. van de Ree.

 

118 duiven voor Marseille door 29 liefhebbers.
Na een lichte stijging op de meeste vluchten tot nu toe, worden we voor het eerst geconfronteerd met de naweëen van een zwaar seizoen. Het aantal liefhebbers is op 1 na gelijk aan vorig jaar, maar in  totaal korfden we 20 duiven minder in dan in 2018. Hopelijk is dit niet de landelijke tendens.
Vluchtsponsor is drankenhandel Somers-Hendriks uit Hoogerheide, de dinerbon komt van restaurant Jagersrust uit Ossendrecht. Verder hebben we weer 2 flessen wijn, 1 zak duivenvoer, 1 taart voor de laatste prijs en een boeket en een duivenfoto voor de winnaar.

 

In de hoop dat we in deze hoek niet bij voorbaat kansloos zijn op Marseille, wens ik alle deelnemers een werelduitslag toe op deze spannende wedstrijd.

 

Oudoe


NIC2021 Tilburg - Barcelona

Gert van Dooren overhandigt namens Gerard van Vuren de Groente en Fruitman de bloemen aan Frans Laros.
Gert van Dooren overhandigt namens Gerard van Vuren de Groente en Fruitman de bloemen aan Frans Laros.

Frans Laros Kaatsheuvel wint Barcelona NIC2021 Tilburg

Laten we er met zijn allen over eens zijn dat Barcelona nooit een gemakkelijke vlucht zal zijn voor de duiven. Ze moeten nu eenmaal ruim elfhonderd kilometers overbruggen met allerlei obstakels welke wij denken te weten. Ook de editie van 2019 is weer een enorme zware geworden maar dat onze duiven dit aan kunnen blijkt wel uit het verloop op dag 3 want rond de middag sluit het concours. In Tilburg werden door 21 liefhebbers 103 duiven ingezet. 11 liefhebbers daarvan staan op de uitslag.

 

Frans Laros wint dit jaar de vlucht waar iedereen elk jaar met veel belangstelling naar uitkijkt. Frans wint met een weduwnaar van 2014 zijn 413. Een vaste doffer welke al veel marathon prijzen behaalde. Hij werd zoals elke jonge duif opgeleerd op de natour vluchten. Alleen daar blijf hij een paar maanden van achter. Zodoende kwam hij in het “rommelhok” te zitten. Frans zag wel degelijk iets in deze duif en is hem gaan spelen op de middaglossingen en vervolgens op de ZLU vluchten. Daar behaalde hij heel wat prijzen en liet zien dat zijn fout als jonge duif maar eenmalig was. Zelfs vorig jaar speelde de “413” nog de 2e prijs in Tilburg op Barcelona en daarna ook nog een mooie prijs op Perpignan. Het soort is moeilijk te benoemen. Vooral Frans Laros zijn oude soort zit in de duif en dat oude soort van Frans is overwegend nog van Frans van Wel die een geweldig soort taaie fondduiven op zijn hokken had. Voor Frans Laros was dit weer een mooie opsteker en wie weet wordt de doffer nog op Perpignan gespeeld.

 

De 2e prijs is voor Henk Berends uit Tilburg. Een vrij jonge liefhebber met een jong gezin die vooral gecharmeerd van de marathon vluchten is. Regelmatig speelt hij op de middaglossingen aan de kop en probeert nu ook zijn mannetje te staan op sommige ZLU vluchten en dat is dit jaar zeker gelukt op deze zware Barcelona met een 2e prijs.

 

De 3e prijs is voor good old Ad v.d. Ouweland uit Chaam. Hij prepareerde een mooie ploeg voor deze vlucht en speelt er 9 in de prijzen. Jaarlijks werkt hij naar deze vlucht toe en presteert het toch telkens om in de kop van de uitslag te zitten en dat is natuurlijk een mooie beloning voor al het werk.

 

Prijswinnaars van harte gefeliciteerd met het resultaat!!

 

Op de foto overhandigd Gert van Dooren namens Gerard van Vuren de Groente en Fruitman de bloemen aan Frans Laros.


IFC Hoogerheide - Barcelona

Leon Roks zet Barcelona naar zijn hand. IFC Hoogerheide kijkt toe.

Barcelona werd dan eindelijk op de geplande losdatum om 9.50 uur gelost en dit onder zeer gunstige omstandigheden. Catalonië eenmaal ontvlucht kregen onze gevleugelde vrienden boven Frankrijk af te rekenen met tropische temperaturen en draaiende winden. Dit laatste is nu net een natuurverschijnsel waar wedstrijdduiven heel moeilijk mee uit de voeten kunnen. Eerder op de dag arriveerden de duiven van Agen en kwamen erbarmelijk slecht af. De eerste melding internationaal vanuit Barcelona kwam om goed 10.00 uur vanuit Frankrijk en om 12.00 uur waren er slechts 8 duiven bekend, dit beloofde een heel harde wedstrijd te worden. Echter, tussen deze eerste meldingen stond wel een 'verdwaalde' Belgische duif van supervedettes Stijn & Jeroen Rans uit Wijgmaal, uitblinkers van het seizoen 2018, die om 11.06 uur op een afstand van 1083 km hun internationale triomfator over de antenne zagen lopen. Wat moet ik hiervan zeggen: een hele, hele diepe buiging voor deze eclatante overwinning.

Dat onze Barcelonavliegers echt door de mangel zouden worden gehaald blijkt uit het feit dat de eerste Nederlandse duif pas wordt gemeld door Barcelonaspecialist bij uitstek, Wim Muller uit Wilhelminadorp, die om 14.17 uur een duif heeft geconstateerd op een afstand van 1139 km met 850 mpm. Géén landgenoot kan wedijveren met de condities van zijn gouden constatering, ook hiervoor is een waardig chapeau op zijn plaats, waarvan akte.

Helaas zijn nog vele Barcelonavliegers, waaronder talrijke uitzonderlijke klasbakken, onderweg en zullen hun Waterloo vinden in de laatste opdracht die hun baasjes ze hebben meegegeven.

 

IFC Hoogerheide had 182 duiven in de strijd, samengebracht door 39 liefhebbers. Er werd druk gespeculeerd wie onder deze omstandigheden de beste ouderwetse hangers onder de pannen heeft. Nou dat is na het inzien van de Barcelonauitslag wel duidelijk geworden. Ene LEON ROKS uit Standdaarbuiten, voormalig winnaar van internationaal Barcelona 2017, ook al geen editie waar ik goede herinneringen aan heb overgehouden, geeft vriend en vijand duivenles, kijk maar eens mee: 1 - 8 - 11 - 15 - 19 - 21 - 23 - 29 - 31 - 33 - 43 - 46, dat zijn 12 prijzen van de 19 ingekorfde duiven, wie heeft ze beter???? Zijn "165" van 2014 won vorig jaar al de 4e in ons IFC van Barcelona en nu schiet ze, geklokt om 17.34 uur op een afstand van 1154 km, de hoofdvogel af. Leon, namens ons allemaal van harte proficiat en een voorspoedig herstel toegewenst.

De tweede smaakmaker van van deze Spanjekraker is ontegenzeggelijk Mevr. Martha van Geel uit Nieuw-Vossemeer, zij heeft ook nadrukkelijk haar stempel gedrukt op de uitslag, met 14 duiven mee wint ze: 2 - 7 - 10 - 26 - 32 - 59 - 60. Comb. de Pijper uit Hoeven completeerde het erepodium, zij winnen naast de 3e prijs ook nog eens de prijzen: 30 - 34 - 41 - 47 - 53 (13 mee).

Comb. de Bruijn uit Etten Leur klokt hun "323" van 2013 al zeker drie jaar op rij op tijd van Barcelona, waarvan tweemaal puur aan de kop, dat zijn ze hè, van zulke kleppers heb je er nooit genoeg. John de Rond uit Sprundel wint om 19.14 uur nog de 5e prijs binnen ons IFC, dit geeft de zwaarte van de vlucht aan waarmee onze duiven te kampen hadden. Een proficiat voor alle prijswinnaars is zeker op zijn plaats.

 

Vluchtsponsor is Maasplant uit Zundert, dankzij de familie Maas winnen: Mevr. M. van Geel 50,- euro, Leon Roks 25,- euro en Ronald Geerdink 25,- euro. De dinerbon van restaurant De Branding uit Yerseke gaat naar John de Rond en de dinerbon van restaurant Los Latinos uit Roosendaal gaat naar Combinatie de Pijper. De zak duivenvoer is voor Leon Braspenning, de flessen wijn voor Leon Roks en John de Rond, het boeket bloemen en de duivenfoto voor de overwinnaar Leon Roks en de taart (wederom) voor Gebr. Maas & zoon.

 

Meevallende deelname voor St. Vincent.

In totaal korfden 35 liefhebbers precies 200 duiven in voor de 5e vlucht van de internationale fondkalender vanuit St. Vincent. Een moeizaam verlopen Barcelona en dito verlopen concours vanuit nationaal Agen weerhielden onze sportvrienden er niet van om nog eens 10 duiven extra in te korven t.o.v. vorig jaar. Wat een diehards zijn die ZLU-aanhangers toch.

Vluchtsponsor voor St. Vincent is Ronald Geerdink. Natuurlijk is er weer een dinerbon, deze keer van Het Raedthuys uit Hoogerheide. Verder: een zak duivenvoer, een boeket bloemen, twee flessen wijn en niet te vergeten een overheerlijke taart van bakker Leon Wilbrink.

 

Mannen, we zijn over de helft, we staan zo weer aan de laatste vluchten, dus ik zou zeggen rammel er nog effe onder en veel succes daarmee.

 

Oudoe


Noord-Brabant Noord - Barcelona

Cor de Heijde - winnaar Barcelona Brabantse Superleague
Cor de Heijde - winnaar Barcelona Brabantse Superleague

Verslag Barcelona 5 juli 2019 Noord-Brabant Noord.

Jammer dat deze Barcelona toch niet helemaal zuiver is geweest. Op vrijdag leek het er nog op dat we een prachtige Barcelona zouden krijgen, maar op zaterdagmorgen is er een storing over bijna heel de breedte van Noord-Frankrijk en Zuid België getrokken, die toch wel wat roet in het eten gegooid heeft. Veel van onze Barcelona vliegers zijn zaterdagmorgen aangekomen in Noord Frankrijk en werden toen voor de keuze gesteld: er dóórheen of er ómheen. Ik denk dat we kunnen stellen dat het overgrote deel van onze duiven voor het laatste gekozen heeft. Toen onze duiven - na deze omweg via Limburg - hun navigatie systeem laat in de middag weer op huis aan gereset hadden, kwamen ze een tweede probleem tegen: namelijk bewolking en regen die inmiddels vanuit het NW de zuidelijke provincies bereikt had. Zie ook de dagfond vlucht Argenton en de NPO vlucht Agen. Deze duiven zijn tegen dezelfde storing aangevlogen, met als gevolg dat deze concoursen eveneens slecht verlopen zijn. Ook in België zijn er op zaterdag maar mondjes maat duiven aangemeld.

 

In Nederland stokte het aantal aanmeldingen op zaterdag op plusminus 275 duiven.

 

Het bewijs van mijn stelling heeft u op zondagmorgen kunnen zien: vanaf 7 uur kwamen de duiven zeer vlot af en rond een uurtje of tien zijn de 700 overblijvende prijzen voor de kortere afstanden verdiend. Onze Barcelonaduiven hebben zaterdag heel dichtbij gezeten, maar door de bovengeschetste problemen hebben zij op zaterdag hun hok niet meer kunnen bereiken.

 

Dat Limburg garen gesponnen heeft bij deze weersomstandigheden kunt u heel eenvoudig zien aan de meldingen op zaterdag. Van de 275 aangemelde duiven zijn er zeker 200 uit Limburg. U kunt natuurlijk tegenwerpen dat de eerste in Zeeland zit. Maar Wim Muller zal toch ook niet gedacht hebben toen hij de eerste meldde, dat hij er maar vier thuis zou hebben op zaterdag (vd 85).

 

Een Oosterhouts wijsgeer heeft mij ooit voorgehouden dat duivensport NOOIT eerlijk zal worden. Wat je ook verzint, altijd zullen weer en wind een grote invloed hebben op een nationaal ,regionaal of internationaal concours.

 

In Noord-Brabant Noord werden er 96 duiven op pad gestuurd door 24 Barca fans.

 

Vorige week had ik u een tip gegeven, weet u nog ? Nu kan ik natuurlijk claimen dat ik het goed gehad heb omdat Cor de Heijde een prachtige 1ste plaat behaald heeft in Noord-Brabant Noord. Maar ik had met mijn TIP echt bedoeld te zeggen dat Cor gaat voor de eerste plaats Nationaal. Er hebben maar 8 vd 96 dappere krijgers op zaterdag hun hok kunnen bereiken. Dat de duivin van Cor de Heijde en de duivin van J.W. van Gils (2de Werkendam) afgevlagd werden als 11de en 19de nationaal mag toch wel een bijzondere prestatie heten gezien bovenstaande weersoverzicht!

 

Een bijzondere prestatie leverde ook John van Bragt: met 1 mee pikte hij de cafépot en een prachtige 5de plaats. Cor de Heijde had er op zaterdag drie, J.W van Gils 2, John van Bragt 1 zoals u net heeft kunnen lezen, en verder werden de 8 thuiskomers op zaterdag nog aangevuld met op de derde plaats Huub vd Boom en 4de Jeroen vd Leur. Ron Krijgsman had zijn 2 meegegeven Barca vliegers op zondagmorgen zeer snel in het klokje zitten.

 

Na vier ZLU concoursen staat de teller in Noord – Brabant Noord reeds op 8 vazen en al heel veel nationale kopprijzen incl. een eerste nationaal Agen van de Gebr. Holleman.

 

Dat Noord-Brabant Noord met zijn nieuwe naam flink aan de weg timmert zal u duidelijk zijn .

 

Zet ze scherp voor Marseille,

 

Oosterhout, J.W. van Gils.


NIC2021 Tilburg - Agen

An Hoefnagels - winnaar Agen oud NIC Tilburg
An Hoefnagels - winnaar Agen oud NIC Tilburg

An Hoefnagels wint Agen oud en Gerard Schellekens wint Agen jaarlingen

De hele week voor Agen ZLU werd er gewikt en gewogen om wel of niet in te manden op deze vlucht. De voorspellingen gaven aan dat het een loeizware zou worden gezien de hoge te verwachten temperaturen. Toch werden er 100 ouden en 73 jaarlingen ingemand in NIC2021 Tilburg.

 

Doordat er een entreé maritime heerste in Agen konden de duiven niet op de geplande lossingsdag vrijgelaten worden. Dit gebeurde echter wel op de zaterdag daarna om 06.45. Die dag gingen tropische temperaturen, oplopend tot 40 graden, er een mooie vlucht van maken voor duiven die reeds jaren voor dit spelsoort gekweekt en geselecteerd zijn. Op de lossingsdag zelf bereikte geen enkele duif Nederland maar de dag erna begonnen de eerste meldingen in ons land om 07.09 uur en wel zeer dichtbij in Breda.

 

Bij de ouden klokte An Hoefnagels (de moeder van Erwin Hoefnagels) om 09.24 uur een 3-jarige weduwduivin. An heeft een echt oud soort boerderij duiven zitten die op een eenvoudige manier voor het plezier gehouden worden. De vlucht van het jaar is Barcelona en bij uitzondering worden ze nu niet als 2-jarige daarop gezet maar mogen eerst een paar jaar invliegen op de andere ZLU vluchten. De duivin is een laatje van 2016 en kreeg een aantal dagfond en ZLU vluchten om in te spelen. En met succes want ze gaat niet alleen met de 1e maar ook met de 3e prijs bij de ouden aan de haal wat natuurlijk een super resultaat is.

 

De 2e prijs is voor Jan van den Berg uit Merksplas welke ook al de hoofdprijs op Pau had. Jan timmert goed aan de weg en is een klasse hok aan het opbouwen

Gerard Schellekens - winnaar Agen jaarlingen NIC Tilburg
Gerard Schellekens - winnaar Agen jaarlingen NIC Tilburg

Bij de jaarlingen kwam Gerard Schellekens uit Riel met een flinke ploeg van maar liefst 25 weduwduivinnen naar Tilburg. De winnares is de 18-3831004 een duivin die gespeeld wordt volgens het chaos systeem. Bij Gerard houdt dit in dat ze een keer mogen dood broeden en vervolgens op dubbel weduwschap thuiskomen en dan is het feest voor de duifjes. Ook Gerard pakt niet alleen de 1e maar ook de 3e plaats in Tilburg en dat doet hem deugd natuurlijk.

 

De 2e plaats is dan ook weer voor Jan van den Berg uit Merksplas en ook hij korfde een ploeg van 13 jaarlingen in om meteen te zien welke kwaliteit er onder de pannen zit. En dat zit wel snor daar.

 

Ik wil bij deze alle prijs winaars van harte feliciteren!

 

Op de foto’s overhandigd vluchtsponsor Mark van Riel Timmerwerken de bloemen aan Gerard Schellekens en Jack van Delft namens vluchtsponsor Theuns diervoeders de bloemen aan Erwin Hoefnagels voor zijn moeder.


IFC Hoogerheide - Agen

Frans en José Belleter - winnaar Agen ouden en jaarlingen IFC Hoogerheide
Frans en José Belleter - winnaar Agen ouden en jaarlingen IFC Hoogerheide

Dubbelslag voor Frans en José Belleter

Opnieuw werd het duivenvolkje op hun geduld beproefd door Agen een dag later te lossen i.v.m. slecht weer van zee op de losplaats, je zal er maar zitten. Gelukkig konden de begeleiders op zaterdagmorgen de duiven reeds om 6.45 uur de vrijheid geven. Een lange warme tot zéér warme dag lag in het verschiet met een kalme wind uit het oost- tot noordoosten. De aankomsten van Montelimar in België deden ons het ergste vrezen, er was geen sprake van een vlot verloop, het werkwoord druppelen was meer op zijn plaats. In de provincie Antwerpen waren er 's avonds slechts 5 aangemeld! Voor Agen beloofde dit niets goeds, wat later in de avond werd bevestigd door een handvol Franse aanmeldingen, nagenoeg allemaal in het achterland van Calais. Ook onze zuiderburen moesten wachten tot de volgende morgen eer de eerste Belgische duif bij KBDB-on line verscheen. 

In Nederland beet Frank Zwiers uit Terheijden om 7.09 uur de spits af met een jaarling, die later werd overklast door een duivinnetje van gebroeders Holleman uit Tienhoven. Bij de oude duiven gaat de erepalm naar Bert Prasing uit Lelystad, de overvlucht is ook op Agen weer oppermachtig. Met 4 duiven in de eerste 25 oude duiven op Agen van beneden de rivieren wordt de vinger op de zere plek gelegd. Na een nacht rust is het onzinnig (en dit al jaren) de rekenkundige snelheid in te vergoeden tijd om te zetten, laat staan een duif onder de 800 mpm te klasseren. De duiven komen min of meer uitgerust de nacht uit en zijn klaar voor een 'frisse start'; stof voor in de winter aan de vergadertafel. Desalnietemin onze welgemeende felicitaties aan beide overwinnaars van Agen ZLU 2019.

 

IFC Hoogerheide kende een en dezelfde winnaar voor beide concoursen in de persoon van Frans Belleter uit Nispen, die het ook nog flikt om op beide vluchten met zijn 1e getekende te beginnen, over nadoen gesproken.
Laten we beginnen bij Agen oud, gewonnen door NL14-3439721 de "Kras Master" rechtstreeks van Piet de Jong uit De Heen. Gekweekt uit een broer van de "Misty" (1e nat. Perpignan '03) maal een kleindochter van de "Flyer" (4e Int. asduif Fr. Belleter). De "Kras Master" is een echte Agenspecialist tot op heden won hij:  42 Nat. Agen 5208 d. '19, 52 Nat Agen 5754 d. '18, 404 Nat. Agen 6211 '17 en de 286 Nat. Agen 6897 d. '16 en was in 2018 10e ZLU asduif Agen over 3 jaar.
Zilver was voor Comb. de Pijper uit Hoeven die om 10.07 hun 5e getekende over de antenne zagen lopen. De 3e plaats was gereserveerd voor Martha van Geel die een prachtige serie wist te realiseren, let maar eens op: 3 - 8 - 10 - 12 - 30 - 39 - 60 - 63 - 67 - 68 (19 mee). Jac. Prop uit Hoogerheide wint prijs nummer 4, maar daarnaast ook nog eens 35 - 43 - 54 met 6 duiven mee. Bij de jaarlingen zelfs een 100%-score met 2 duiven in concours!!! Op prijs 5 treffen we Piet de Jong uit De Heen aan, hij manifesteert zich op een geweldige manier dit seizoen, voor Barcelona een van de absolute kanshebbers.

 

Prijswinnaars voor Agen oud zijn: Mevr. M. van Geel 50,- euro, Ko van Dommelen 25,- euro, L. Koevoets 25,- euro. Fles wijn voor Fr. Belleter en Piet de Jong, zak duivenvoer voor Ko van Dommelen, dinerbon voor Mevr. Hoogendam & Zn en taart voor Piet de Jong uit De Heen.

 

Er stonden niet minder dan 346 duiven in concours voor Agen jaarlingen in Hoogerheide. Zoals aangegeven gaat de 1e prijs van deze wedstrijd eveneens naar Nispen en wel naar Frans en José Belleter. Om 7.37 uur meldde de "995" zich aan de Hollandsdiepstraat 11 en verraste alles en iedereen met deze fantastische prestatie. Deze duif komt rechtstreeks van de Comb. de Pijper uit Hoeven en komt uit de "NL16-247" winnaar van de 9e Nat. St. Vincent en de 44e Nat. Pau en werd hiermee 7e Asduif ZLU in 2018. Zo zie je maar de appel valt nooit ver van de boom.
Cees Suijkerbuijk uit Lepelstraat wint de 2e prijs in ons IFC en schrijf deze slimme vos nooit af. Brons gaat deze keer naar Nieuw-Vossemeer en wel naar Harry de Jong, die met deze klassering zijn kamer alvast kan reserveren in Kerkrade. Comb. de Pijper uit Hoeven laat zien dat je met 25 duiven mee een prachtige serie kan klokken, lees maar eens mee: 4 - 7 - 32 - 36 - 43 - 48 - 49 - 51 - 57 - 82 - 83 - 90 - 102. Geert en Anton Kouters uit Noordhoek maken de 5 vol en winnen naast de 5e prijs,  de prijzen: 20 - 30 - 70 (9 mee).

 

Prijswinnaars voor Agen Jaarlingen zijn: Ronald Geerdink 50,- euro, Leon Roks 25,- euro, G. Kouters & Zn 25,- euro. Fles wijn voor Fr. Belleter en G. Kouters & Zn, zak duivenvoer voor Gebr. Maas & Zn, dinerbon voor Leon Roks en taart voor wederom Gebr. Maas & Zn.

 

Kleine toename voor Barcelona IFC Hoogerheide.
Het was zondag hectisch druk in café-zaal De Boulevard te Hoogerheide, eerst de klokken lichten van Agen en om 18.00 uur stond Barcelona inkorven op de affiche. 39 liefhebbers uit alle windstreken togen naar ons IFC om hun duiven in te manden voor de koninginneklassieker op de internationale fondkalender. In totaal mochten wij 182 duiven aan de ZLU-ophaaldienst aanleveren, voorwaar een prachtig aantal na een moeizaam verlopen vlucht vanuit Agen. Wie schrijft deze vlucht op zijn naam en wie gaat er lopen met de SUPERSPRINT van de Brabantse Superleague?

 

Vluchtsponsor is MAASPLANT BV uit Zundert, de dinerbonnen komen van restaurant De Branding uit Yerseke en  Los Latinos uit Roosendaal. Er is weer een zak duivenvoer, twee flessen wijn, een prachtig boeket bloemen en een taart gebakken door bakker Leon Wilbrink uit Hoogerheide.

 

Ik zou zeggen laat de flessen maar knallen, allemaal veel succes op de klapper van het seizoen. Wie wordt de Barcelonakampioen?

 

Oudoe


Noord-Brabant Noord - Agen

Gebroeders Holleman - Nationale winnaar Agen jaarlingen (foto: Eddy Holleman)
Gebroeders Holleman - Nationale winnaar Agen jaarlingen (foto: Eddy Holleman)

Verslag Agen 29 juni 2019 Noord -Brabant–Noord

Het gaat weer dezelfde kant op als afgelopen seizoen: bloedheet, oostenwinden en prachtige loodzware concoursen.

 

Dit verslag zal waarschijnlijk wat langer worden, maar u zult mij vergeven als u straks gelezen hebt waarom ik e.e.a. wat uitgebreider beschrijf als normaal. Want 1-3-14-17-18 en 23 nationaal (6 vazen in ons inkorfcentrum) is toch wel de moeite waard om wat langer bij stil te staan

dunkt mij.

 

Dat Agen zwaar zou worden hadden de voorspellingen de hele voorgaande week al aangegeven. Net als bij Pau moest er ook nu (onnodig!!) uitgesteld worden naar zaterdag. Nu weten we natuurlijk niet wat er nog volgt maar het kon wel eens de warmste dag van het jaar geweest zijn. Toen de duiven gelost waren, hadden we allemaal nog het idee dat er met de oost-zuid-oosten wind ook hier in Nederland duiven gedraaid zouden kunnen worden op de dag van lossing. Gedurende de dag werd het echter echt bloedheet en de meldingen in Frankrijk bleven ook uit zodat we die hoop al gedurende de vooravond konden laten varen. Een enkele duif op 700 km werd er in Frankrijk in de late avond aangemeld. In de loop van de nacht naar zondag draaide de wind via het ZW naar WZW in de morgen en de temperatuur was ook gelijk een stuk milder op zondag. In het NW van Frankrijk en België (lees de kust) werden in de vroege ochtend de eerste duiven aangemeld, zodat het wachten was op de eerste meldingen in Nederland. Hoogstwaarschijnlijk konden die verwacht worden vanuit Zeeland . Het werd echter een totaal andere ontknoping …zie onder.

 

In Noord-Brabant-Noord werden 134 jaarlingen aan hun eerste proef onderworpen (19 liefhebbers)

 

Plots, om 7.09 uur een eerste melding in ons inkorfcentrum en het blijkt ook landelijk de eerste melding: Frank Zwiers in Terheijden had een jaarling gedraaid. Een behoorlijk stuk in de overvlucht, tegen alle verwachtingen in midden in Noord Brabant en dan ook nog eens een jaarling. Velen feliciteerden Frank en wij dachten allemaal hier komt niemand meer aan, zeker niet met een jaarling. De tijd verstreek en er kwamen ook van de korte afstanden nauwelijks meldingen, tot er in ons centrum een tweede melding volgde om 7.43 uur: André en Eddy Holleman uit Tienhoven. 36 km verder wonende als Frank. Het was ook een jaarling en hoewel niet verwacht verslaan de Gebroeders toch nog redelijk ruim Frank Zwiers.

 

Frank moest wel even zuchten maar zal uiteindelijk toch wel tevreden zijn met een mooie uitslag en 2 vazen.

 

Dan de Gebr. Holleman, zij werden ook door de verre overvlucht niet meer achterhaald en zij behalen een schitterende nationale overwinning op dit loeizware concours. André en Eddy waren jarenlang een van de toonaangevende marathon mannen van Afd.7, maar enkele jaren geleden besloten zij het geweer van schouder te verleggen en zich te gaan toeleggen op de ZLU concoursen. En dat dit een goede keuze is geweest bewezen ze vorig jaar al door van Agen 4 lamvroege duiven te draaien en op dit concours drie vazen mee te pikken. Deze prachtige uitslag in 2018 luidde nu uiteindelijk het grote succes van Agen 2019 in. Want wat wil het geval: drie van de vier vroege duiven vorig jaar stamden alle drie uit hetzelfde koppel. In 2007 hebben de Gebroeders wat Jellema’s op de kop getikt en de Jellema 77 ontpopte zich na enkele jaren tot een geweldige Topkweker. Eddy gaf grif toe dat veel vroege duiven de laatste tien jaar in meer of mindere mate afstammen van deze geweldige ver-erver. Dus even terug: de drie vazen van 2018 Agen waren dus ook rechtstreekse uit deze doffer en zo werd één dag na Agen ‘18 de Jellema 77 toch maar weer snel gekoppeld voor een paar late zomerjongen. Ook Jelle Jellema die inmiddels al wel wist wat voor een topper daar in Tienhoven zat aarzelde niet om wat jongen uit deze Jellema 77 terug te halen.

 

De 2 late zomerjongen van 2018 (juli) werden prachtige duifjes en ze zijn in het najaar enkele keren door de boys zelf opgeleerd. Beide jongen bleven op 5 oude pennen staan en werden aan het begin van dit seizoen gelijk voor de leeuwen gegooid. Een tiental keren werden ze met de hele ploeg mee opgeleerd op de reguliere programmavluchten. Op een loodzware Bourges van drie weken terug meldde een van de twee zich als derde duif in Tienhoven, wat de gebroeders deed besluiten om de twee late jongen ook te spelen op Agen. Van één van de duivinnetjes bleef vorige week de doffer achter en André vertelde tijdens het inkorven dat hij al zijn jaarlingen bij had, maar dit laat jong uit het superkoppel toch maar thuis gelaten had. En nu komt de clou van dit lange verhaal; het andere jong op vijf oude pennen speelt nu de eerste nationaal Agen en als klap op de vuurpijl, ook nog eens als eerste getekende van de 18 jaarlingen die ze mee hadden. Is dat vertrouwen hebben in een laat jong of niet ???

Ongelooflijk maar waar en dit op zo’n moordend zwaar concours.

 

Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij eens voorgehouden dat het in de duif moet zitten en veel van wat er verder rondom duiven, verzorging, training enz. geschreven en verteld word is veelal bijzaak!

 

André was i.v.m. controle door de ZLU niet aanwezig bij de huldiging en Eddy was toch wel zichtbaar onder de indruk. Spanning, filmopnames, controle, reporters aan de lijn enz., je zou voor minder. Jongens, nogmaals een dikke proficiat en geniet ervan.

 

Een andere uitblinker op dit jaarlingen concours wil ik even speciaal aanhalen hier:

 

Ben Boeyink uit Gorinchem. Ben is al een paar jaar onze computerman en aangezien er met 7 verschillende systemen ingekorfd word in Werkendam is dat geen sinecure. Ben heeft zichzelf een jaar of vier gegeven om een ZLU kooitje op te bouwen en de eerlijkheid gebied te zeggen dat dit tot nu toe nog niet echt lukte. Ik, en velen met mij, zijn superblij dat Ben nu een prachtige uitslag maakt op deze Agen en dus op de goede weg is. Ben speelt 3 (14 nationaal) 6-10-32 en 9 mee.

Cor de Heijde en zijn rechterhand Bert van Beek - winnaar Agen ouden Brabantse Superleague
Cor de Heijde en zijn rechterhand Bert van Beek - winnaar Agen ouden Brabantse Superleague

Voor het concours met de ouden had Noord-Brabant- Noord 119 duiven in de strijd (25 deelnemers)

 

Als het zwaar en warm is, dan komen de klasse-duiven meestal bovendrijven en dan kunnen we natuurlijk niet heen om de duiven van Cor de Heijde. Ook nu bewijst Cor weer eens dat hij met dit soort weer altijd bij de te kloppen mannen is. Met een driejarige nestduif op jong van 4 dagen pakt Cor zijn zoveelste vaas en de eerste en derde prijs in Werkendam. Ze stamt van beide zijden af van Cor zijn superkweker “Don Miguel”. Wie zei ook alweer dat het erin moet zitten!! Cor heeft ze in orde en heeft inmiddels een fantastischer ploeg ingekorfd voor Barcelona. Als u naar de bookmakers wilt voor a.s. zaterdag, ik heb een TIP voor u: Cor de Heijde !

 

Dan Ron Krijsman: ik schreef vorige week dat hij op de weg terug is, wat dacht u van 2 vd 2 met de 2de en 7de prijs (23 nationaal).

 

De conclusie is volgens mij: Agen is een keihard maar eerlijk concours geworden ondanks de hitte. Er zijn nogal wat achterblijvers en dat is niet zo verwonderlijk met dergelijk weer.

 

Barcelona is onderweg en beloofd ook weer een prachtig concours te worden.

 

Zet ze scherp voor St. Vincent.

 

Oosterhout, J.W. van Gils.


NIC2021 Tilburg - Pau

Jan v.d. Berg - winnaar Pau NIC Tilburg
Jan v.d. Berg - winnaar Pau NIC Tilburg

Jan v.d. Berg wint Pau in NIC2021 Tilburg

Op deze openingsklassieker van het ZLU seizoen werden in Tilburg 106 duiven gezet door 19 deelnemers. Een voorseizoen dat met horten en stoten ging maar uiteindelijk kon gekorfd worden voor de eerste Internationale vlucht.

De overwinning is voor Jan v.d. Berg uit Merksplas (B). Met dispensatie is hij lid in Baarle-Nassau en korft voor de ZLU zijn duiven in Tilburg. Vorig jaar begonnen met een ploeg jaarlingen welke gespeeld zijn op Agen. Hier haalde hij al een mooie serie en daarna mochten ze op rust om dit jaar te moeten starten op Pau. Jan had er 21 gezet nadat ze op dubbel weduwschap zijn ingespeeld en uiteindelijk op nest naar Pau mochten. 7 stuks staan op de uitslag en dat is zeker niet slecht voor een jonge ploeg. De duiven van Jan stammen voornamelijk af van het soort van Hans en Ria Klessens de Lepper uit Valkenswaard. Ze hebben Jan erg goed op het paard gezet met duiven vooral uit hun “Penny” soort. Jan heeft er zoveel aan te danken dat hij zich een echt bijhuis voelt van deze toppers uit Oost Brabant. Heel veel broers en zussen uit deze lijn bevolken de hokken bij Jan en gaan daar zeker het mooie weer maken. De winnende duif werd gespeeld op eieren en mag later dit seizoen nog naar een ZLU vlucht.

 

De 2 e prijs in Tilburg is voor Rene Pel uit Dongen en de 3 e podium plek is voor de Comb. Hoefnagels Beens uit Chaam.

 

Vluchtsponsor van Pau is P.V. Tilburg en door Jan Robbe werden de bloemen overhandigd zoals u kunt zien op de foto.

 

De prijsverdeling van de Beens dierenspeciaalzaak competitie is als volgt:

 

1 e beginnende deelnemer € 100,= is voor Jan vd Berg uit Merksplas

2 e beginnende deelnemer € 50,= is voor Rene Pel uit Dongen

3 e beginnende deelnemer € 35,= is voor Comb. Hoefnagels/Beens uit Chaam

4 e beginnende deelnemer € 25,= is voor Marno Lensvelt uit Kaatsheuvel

5 e beginnende deelnemer € 15,= is voor Peet Looye uit Velthoven

 

Voorlaatste deelnemer bon Theuns dierenvoeders twv €12,50 is voor Frans Laros Kaatsheuvel

 

Laatst deelnemer bon Melatie Dua twv € 25,= is voor Comb. Aarts uit Baarle-Nassau

 

Aan alle winnaars van harte gefeliciteerd en op naar de volgende 2 vluchten vanuit Agen.


IFC Hoogerheide - Pau

Jos van Oirschot jr - winnaar Pau Brabantse Superleague
Jos van Oirschot jr - winnaar Pau Brabantse Superleague

Jos van Oirschot jr. levert visitekaartje af op Pau

Na een dag uitstel werd de ZLU-openingsvlucht vanuit Pau gelost op zaterdag om 8.15 uur. Alle weerprofeten voorspelden ons mooi weer met een kalme noordoosten wind op de hele vlieglijn en gelijk hadden ze. Het werd een prachtige vlucht met in de vooravond een paar honderd duiven in Noord-Frankrijk en in de vroege morgen reeds aankomsten in De Kwakel onder de rook van Amsterdam. De overvlucht heeft weer eens genadeloos toegeslagen, in het zuiden heb je slechts het nakijken, wanneer worden wij beschermd tegen dit soort excessen? Gelukkig hebben we nog de Brabantse Superleague met een onderlinge mooie en spannende competitie, waarbij de ondergrens in mpm pakweg 80 km moet overbruggen, dus hebben we minder scheefgroei tussen de vergoeding in tijd en de geleverde prestatie.

 

IFC Hoogerheide leverde 264 duiven voor Pau, een formidabel aantal voor de eerste ZLU-fondklassieker van 2019. Winnaar werd de Puttenaar Jos van Oirschot jr. die 4 duiven voor deze vlucht had ingekorfd. Zaterdag had hij al een geweldig voorteken dat het wel snor zat met de conditie van zijn duiven door de 5e prijs te winnen in Brabant 2000 van La Souterraine tegen 4.122 duiven. De winnaar is evenals de rest van zijn fondduiven afkomstig van Batenburg-Van de Merwe, dus klasse alom. Zijn uitslag onderstreept dit eens te meer, Jos wint naast de 1e prijs ook nog de prijzen 28 en 52. Chapeau voor een winnaar van dit formaat.

Zilver is voor het goudhaantje de "979" van de combinatie Gebraad-de Wilde uit St. Maartensdijk, vorig jaar nog winnaar van drie prijzen in de eerste 100 nationaal nu weer keivroeg thuis van Pau. Mannen zulke kampioenduiven zitten niet dik gezaaid.

De derde prijs valt in Zundert bij Jacko en Cor Maas, zij draaien met 15 duiven mee o.a. een mooie serie vroeg op de uitslag, kijk maar eens mee: 3 - 7 - 17 - 18 - 79 - 84.

Ko van Dommelen drukt van Pau ook zijn neus tegen het venster en wint de prijzen 4 en 27 (5 mee), hij heeft ze scherp zitten, let maar eens op van Agen.

Nummer 5 valt good-old Geert Kouters en zoon Anton ten deel. Hoeveel kopduiven hebben deze vader-zoon combinatie daar in Noordhoek al niet weten te klokken?

 

Vluchtsponsor van Pau is onze voorzitter Mat. Weststrate, dankzij zijn bijdrage wint John de Rond 50,- euro en Adrie van Luijk en A. Teuns ieder 25,- euro. De Winnaar Jos van Oirschot is in de bloemetjes gezet en wint een foto met lijst van zijn "635" en kan daar een glaasje wijn bij drinken dankzij de fles wijn van drankenhandel Somers-Hendriks, die tevens ook fles wijn op nummer 5 laat vervliegen.

Een dinerbon van restaurant Jagersrust gaat naar A. Teuns uit Heerle, een zak voer hebben we klaarstaan voor John de Rond. De taart van bakkerij Leon Wilbrink gaat naar de prijzenkiller achter in de uitslag Jac Prop.

 

553 duiven voor Agen.

Als de koperen ploert hoog aan de hemel staat en/of het regent nagenoeg de gehele dag valt mij op dat de weermannen nagenoeg foutloos kunnen voorspellen. Ze brengen ons tropische omstandigheden en wat doet ons angstig duivenvolkje (incluis mijzelf) we sparen onze duiven en halveren het aantal in te korven duiven. Met pijn en moeite korfde 36 deelnemers 346 duiven in voor het jaarlingenconcours, terwijl er 207 duiven waren voor Agen oud, samengebracht door 39 liefhebbers. Wat me tevreden stemt is dat we diverse nieuwe deelnemers hebben mogen begroeten, mensen die voor de eerste keer een duifje waagden aan een ZLU-concours........en daar doen we het voor, het uitdragen van de liefde voor de grote fondsport, het liefst zo breed mogelijk gedragen.

Vluchtsponsoren zijn PBAY en Prop Beplantingswerken, dus ligt er weer (2x) 100,- euro voor u klaar op de prijzen: 10 - 15 - 20. Verder nog flessen wijn, zakken duivenvoer, bloemen, dinerbonnen en slagroomtaarten. Nu nog een duif op de juiste prijs en u staat dit weekend volop in de belangstelling. Ik wens u namens IFC Hoogerheide alle succes toe onder deze tropische omstandigheden.

 

Oudoe


Noord-Brabant Noord - Pau

Frank Zwiers - winnaar Pau Noord-Brabant Noord
Frank Zwiers - winnaar Pau Noord-Brabant Noord

Verslag Pau 22 juni 2019 van Noord-Brabant –Noord

Na een onregelmatig verlopen opening van het Marathon seizoen op St.Vincent werd deze afgelopen weekend gevolgd door een schitterende opening van het internationale marathonseizoen met de eerste klassieker; Pau.

 

Na één dag uitstel werden de duiven in Pau gelost onder bijna ideale omstandigheden. Weinig kopwind, niet al te hoge temperaturen en over de hele vlieglijn hetzelfde weer. Dat er geen duiven op de dag van aankomst zouden arriveren in Nederland kon je ook meteen invullen. De meldingen uit Frankrijk en zelfs Engeland op zaterdagavond gaven al aan dat het pittig zou worden. Na een paar vroege meldingen op zondagmorgen in Limburg en Zeeland ging het vooral langs de kust snel met de meldingen. Ik denk dat we kunnen spreken van een prachtige vlucht die rond 11 á 11.30 uur zal sluiten nationaal. Dat het een regelmatig concours geweest is bleek ook wel tijdens het afslaan op zondagavond. Ik schat dat 85% van de deelnemende duiven toen reeds gearriveerd was.

 

Inkorfcentrum Werkendam heeft sinds dit seizoen een nieuwe naam die voluit luid: “Stichting ZLU – inkorfcentrum Noord-Brabant Noord”. U zult mij vergeven als ik ons inkorfcentrum in mijn geschriften verder aanduid als “Noord-Brabant Noord”.

 

Er werden in “Noord-Brabant Noord” door 20 deelnemers 110 duiven op weg gestuurd naar Pau.

 

De overwinning ging met een neuslengte verschil naar een nestduivin van “Proteam” Frank Zwiers en dit op een jong van 7 dagen.

 

Franks “Late Bloomer “ had zich tezamen met “Beautiful Girl “ van J.W. van Gils tijdens het vroege ochtendgloren losgemaakt uit het peloton en zij aan zij hebben ze de laatste 175 á 200 km afgelegd. Na een ziedende eindsprint die pas op de streep beslecht werd, zou pas na bestudering van de finishfoto blijken dat ‘Late Bloomer’ uitgeroepen kon worden tot overwinnares, op 9 cm gevolgd door “Beautiful Girl” van J.W.

 

“Late Bloomer” is een overgewende duivin van een sportvriend van Frank. Als jonge duif is ze gespeelt door die sportvriend waarna ze bij Frank gekoppeld werd aan Franks topduif ‘Nero”. In tegenstelling tot “Nero’ bleven de prestaties van ‘Late Bloomer’ wat achter tot afgelopen zondag. Ze maakt dat nu in een klap goed met deze overwinning en bedankte zo voor het in haar gestelde vertrouwen.

 

Hier volgen nog een paar mooie prestaties ;

 

Gerard vd Matten, opa worden werkt zelfs door op zijn duiven. 2 vd 3 met prijs 3 en 17.

 

Ron Krijgsman is op de weg terug met een heel kleine korf en een mooie 4de plaats met slechts 2 duiven mee.

 

Inmiddels zitten onze duiven in de bloedhete manden voor Agen.

 

Agen jaarlingen is bij uitstek de vlucht om eens te kijken of er toekomstige nieuwe kopmannen en of vrouwen bij zitten of dat er duiven bij zijn die op hun eerste serieuze opdracht blijk geven van klasse.

 

Agen ouden is veelal het terrein van de tweejarigen die als jaarling een proeve van bekwaamheid met goed gevolg afgelegd hebben en nu hun opleiding kunnen voltooien met een mooie prestatie .

 

Waarschijnlijk had u ze al scherp gezet voor Agen ,maar doe het dan alvast ook voor Barcelona .

 

Oosterhout, J.W. van Gils.

 

Nb. Het is eigenlijk geen onderwerp om hier te behandelen en voor heel veel van onze ZLU vrienden is het volgende ook geen issue, omdat zij veelal hun jongen op de natour opleren .

 

Toch wil ik het erop wagen, want ik proef een enorme downstemming onder heel veel liefhebbers (vooral programmaspelers)

 

Vanaf deze plaats wil ik pleiten voor een aanpassing door de NPO van het jonge duiven seizoen. Al een aantal jaren zien we in juni en juli tijdens het opleren van de jonge duiven dat de ene ramp opgevolgd word door een andere. Weinig samenspelen of afdelingen ontkomen hier aan. Zeker ook dit jaar is het hier in Br2000 een complete ramp met de jongen. In een goede week tijd is 75% van de jongen weg en dit na één of twee snertvluchtjes van honderd kilometer en dit nadat de duiven gelost zijn onder goede omstandigheden. Gewoon driekwart in twee weken weg en uitzonderingen zijn er bijna niet. Ongelooflijk maar OZO waar. Niemand snapt het. Maar goede kooien en minder goede kooien hebben allemaal enorme klappen gehad en dit niet voor het eerst. Heel veel liefhebbers zijn ten einde raad en zitten met lege kooien. Veel van hen staan op het punt om de sport te verlaten, ze hebben al een aantal jaar géén aanvulling en prestaties die daardoor ook nog eens sterk terug lopen.

 

Mijn voorstel zou zijn; begin niet voor 1 augustus met de jongen(landelijk). Wij als fondspelers hebben denk ik allemaal de ervaring dat in het laat er maar een fractie kwijt gaat van onze jongen.

 

Ik zou zeggen probeer dit eens voor een paar jaar en geef de liefhebbers weer een stuk plezier terug. Vanaf augustus kun je tot eind september nog zeker 9 concoursen organiseren.

 

Doe ermee wat u wilt, maar ik moest dit even kwijt , ik hoor de klaagzangen aan en zie dat jaar in jaar uit de kooien weer vol gekweekt worden en keer op keer zijn ze ook in notime weer leeg.

 

Mijn oplossing kent u nu .

 

Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit voorgehouden ; dat volharding een mooi goed is, maar TELKENS in dezelfde sloot lopen lijkt mij niet wijs, al zal een enkeling ongetwijfeld aan de overkant komen. Alleen reuze jammer dat velen afhaken na keer op keer nat geworden te zijn. 


Vluchtverslagen 2017 en 2018